Maatwerk bij ongewenste omgangsvormen

ONAFHANKELIJK IN UW BELANG

Tijdens uw werkzaamheden heeft u recht op een werkomgeving zonder ongewenste omgangsvormen, zoals seksuele intimidatie, agressie, geweld, discriminatie of pesten. Het is de verantwoordelijkheid van uw werkgever om uw werkplek zo in te richten en passende maatregelen te nemen, zodat u beschermd bent tegen dergelijke ongewenste gedragingen.

Een initiatief van Van de Nadort (Trodan B.V.).

Ongewenste omgangsvormen? Neem contact op. Gratis intake.

Heeft u te maken met ongewenste omgangsvormen op uw werk, zoals agressie, seksuele intimidatie, pesten of andere psychosociale arbeidsdruk, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.

Neem contact op met 020-496 9735

Indien u als werknemer slachtoffer bent van dergelijke situaties, is het raadzaam juridische bijstand in te schakelen om uw rechten te waarborgen en de nodige stappen te ondernemen tegen uw werkgever.

Tijdens uw werkzaamheden heeft u recht op een werkomgeving zonder ongewenste omgangsvormen, zoals seksuele intimidatie, agressie, geweld, discriminatie of pesten. Uw werkgever is verplicht om het werk zodanig in te richten en passende maatregelen te treffen, zodat u beschermd bent tegen dergelijke ongewenste gedragingen.

Deze ongewenste omgangsvormen, evenals onevenredige werkdruk, vallen onder de term psychosociale belasting. Hoewel er geen gedetailleerde richtlijnen zijn voor werkgevers over hoe zij hiermee moeten omgaan, zijn zij wel verplicht actief maatregelen te treffen. Het beleid van een werkgever tegen psychosociale belasting moet integraal onderdeel zijn van de bedrijfsvoering. Dit kan bijvoorbeeld door het opstellen van een protocol tegen ongewenste omgangsvormen, het aanwijzen van een vertrouwenspersoon, het instellen van een klachtencommissie of het inschakelen van een bedrijfsmaatschappelijk werker.

 

Seksuele intimidatie op de werkplek: niet acceptabel!

Seksuele intimidatie, oftewel ongewenste intimiteit, is absoluut onacceptabel op de werkplek. Dit kan zich uiten in seksueel getinte opmerkingen, ongewenste gebaren of betasting. Of er daadwerkelijk sprake is van seksuele intimidatie, hangt af van de manier waarop het slachtoffer de situatie ervaart. Ongewenste intimiteit heeft geen plek in een professionele werkomgeving.

Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om hun medewerkers te beschermen tegen seksuele intimidatie door zowel proactief als reactief op te treden. Dit houdt in dat zij maatregelen moeten treffen om een veilige werkomgeving te waarborgen.

Onze juridische bijstand is beschikbaar voor zowel werkgevers die actief willen handelen tegen seksuele intimidatie als voor werknemers die hiermee te maken krijgen. Wij ondersteunen goedwillende partijen bij het aanpakken van ongewenste intimiteiten en zorgen ervoor dat uw rechten gerespecteerd worden.

Lees meer over ongewenste intimiteiten…

 

Pesten op het werk: wanneer plagen pesten wordt

Een grapje op zijn tijd kan de werksfeer zeker verlevendigen. Maar wanneer iemand herhaaldelijk voor gek wordt gezet, is het geen grap meer. Plagen verandert dan in pesten, met ernstige gevolgen voor de gezondheid van het slachtoffer. Pesten is meer dan een eenmalig incident of een eenmalig conflict; het is een structurele vorm van ongewenst gedrag. Conflicten met collega’s of leidinggevenden kunnen zelfs de voedingsbodem zijn voor pestgedrag, vooral wanneer meningsverschillen, beroepsgeschillen of machtsstrijd onopgelost blijven.

Werkgevers hebben de wettelijke verplichting om een actief beleid te voeren tegen pesten op het werk en ervoor te zorgen dat een veilige, respectvolle werkomgeving wordt gewaarborgd. Wanneer pesten zich voordoet, kunnen wij u helpen met juridische bijstand om de situatie aan te pakken en uw rechten te beschermen.

Lees meer over pesten op het werk…

 

Agressie en intimidatie op de werkplek: uw veiligheid staat voorop

Agressie en intimidatie zijn ernstige vormen van ongewenst gedrag, waarbij een werknemer verbaal of fysiek wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen. Dit kan zowel het gevolg zijn van interacties met collega’s en leidinggevenden als van buitenstaanders, zoals klanten of patiënten. In beide gevallen heeft de werkgever de verantwoordelijkheid om de nodige maatregelen te treffen om dergelijke situaties te voorkomen en een veilige werkomgeving te waarborgen.

Als u te maken heeft met agressie of intimidatie op het werk, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Wij bieden juridische ondersteuning voor zowel werknemers als werkgevers, zodat u de juiste stappen kunt zetten om uzelf of uw organisatie te beschermen tegen agressie en intimidatie.

Lees meer over agressie en intimidatie op het werk…

 

Uit onze praktijk

Veiligheid bij Defensie: zelfs het plan is slecht

Het lijkt een nieuwe trend bij Defensie: rapporten met titels die de lading niet dekken. Dinsdag bracht de visitatiecommissie Defensie en Veiligheid (de commissie Verbeet) een rapport uit met als tite...

ECLI:NL:RVS:2019:880

Uitspraak 201802784/1/A3. Datum uitspraak: 20 maart 2019 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak op het hoger beroep van: [appellant], wonend te [plaats], tegen de uitspraa...

SECOND OPINION


Ontevreden over uw huidige advocaat of rechtshulpverlener?

Heeft u twijfel over de wijze waarop uw huidige advocaat of rechtsbijstandverzekeraar met uw zaak omgaat? Dan kunt u uw zaak aan ons voorleggen. Wij geven u dan een eerlijk en duidelijk oordeel!