Omstreden bureau Marple stopt met recherchewerk

ASSEN – Het onderzoeksbureau Marple dat door een Drents onderzoek in opspraak raakte, stopt met recherchewerk.

GESCHREVEN DOOR

Portret van Margriet Benak Margriet Benak

De eigenaren hebben hun vergunning voor recherchewerkzaamheden niet laten verlengen. “Wij gaan ons meer richten op advieswerkzaamheden en hebben daarom gevraagd de vergunning in te trekken”, meldt eigenaresse Carla Mulder in een schriftelijke reactie aan RTV Drenthe. “Maar Marple is trots op de bijdrage die zij met haar onderzoekswerk heeft kunnen leveren”, voegt ze eraan toe.

Onder vuur door Drents onderzoek
Marple ligt al een paar jaar zwaar onder vuur. Het bureau van de inmiddels oneervol ontslagen politiefunctionaris Greet Elsinga, raakte in 2014 in opspraak door een fraudeonderzoek bij de provincie Drenthe. Het ging om vermoedens van frauduleus handelen door enkele ambtenaren in de buitendienst, zoals het doorverkopen van gekapt hout of stenen.

Marple achtervolgde mensen, plaatste gps-bakens onder auto’s en zette een afluister-app op een telefoon van een ambtenaar. Daarover ontstond veel ophef in zowel de provinciale als landelijke politiek, en ook toenmalig minister Ivo Opstelten bemoeide zich met de Drentse ‘Marplegate’.

Lees het hele artikel op RTV Drenthe