Nederlandse militairen gewond door aanslagen bij konvooioperatie

Nieuwsbericht | 04-07-2009 | 10:05

Bij verschillende incidenten tijdens een bevoorradingskonvooi tussen Tarin Kowt en Kandahar is gisteren en vandaag een aantal Nederlandse en een Afghaanse militair gewond geraakt. De gebeurtenissen vonden plaats tijdens konvooioperatie Taki Ghar op ongeveer 55 tot 60 kilometer ten zuiden van Kamp Holland, in de provincie Kandahar. Konvooioperaties tussen Tarin Kowt en Kandahar vinden met enige regelmaat plaats om de Afghaanse en ISAF veiligheidstroepen in de provincie Uruzgan te bevoorraden.

Gisteren werd al bekend gemaakt dat vrijdagochtend twee Nederlandse militairen lichtgewond raakten toen hun Bushmaster op een geïmproviseerd explosief (IED) reed en vervolgens onder vuur werd genomen door de Opposing Militant Forces. Beide gewonden zijn overgebracht naar het Role-2 hospitaal op Kamp Holland in Tarin Kowt. Eén van hen is daar vannacht ter observatie gebleven. De andere militair kon na behandeling van oppervlakkige verwondingen het hospitaal verlaten.

Het konvooi raakte enkele kilometers verder opnieuw in een vuurgevecht. Hierbij raakte één Nederlandse militair lichtgewond. Hij is voor verdere behandeling naar het Role-2 hospitaal op Kamp Holland vervoerd. Twee andere militairen (Afghaans en Nederlands), konden ter plaatse aan hun zeer lichte verwondingen worden geholpen. Door snel en professioneel handelen wist het konvooi zich, mede met behulp van luchtsteun, los te weken en zijn weg te vervolgen. Hierbij werd wederom een Bushmaster getroffen door een IED en raakten twee militairen gewond. Zij zijn vervoerd naar het Role-3 hospitaal in Kandahar, waar ze zijn behandeld. Ze zijn buiten levensgevaar en stabiel.

De eenheden in het konvooi hebben vervolgens de nacht doorgebracht op een buitenlocatie in de provincie Kandahar. Daar zijn gisteravond enkele Nederlandse versterkingen ingevlogen die het konvooi aanvullende ondersteuning geven naar de eindbestemming Kandahar Airfield. Bij vertrek van deze locatie reed vanmorgen een DAF trekker-opleggercombinatie van het konvooi op een IED. Hierbij raakte één militair gewond en zijn collega lichtgewond. Beide zijn voor behandeling overgebracht naar het hospitaal in de naburige provincie Zabul. Zij zijn stabiel en buiten levensgevaar. De families van alle gewonde militairen zijn geïnformeerd.

Naast het Nederlandse konvooi werden gisteren elders langs de route in Kandahar controleposten van de Afghaanse veiligheidsdiensten aangevallen en reed één van hun voertuigen op een IED.

Het konvooi wordt in de loop van de dag in Kandahar verwacht. Tot die tijd is Defensie terughoudend in haar verdere mededelingen over deze operatie.