Nederlandse militair gesneuveld

Nieuwsbericht | 21-09-2007 | 14:52

Donderdagmiddag om half vijf Afghaanse tijd heeft er in Uruzgan een vuurgevecht plaatsgevonden tussen eenheden van de Task Force Uruzgan en de Opposing Militant Forces. Bij dit vuurcontact is de 20-jarige soldaat der eerste klasse Tim Hoogland om het leven gekomen. De familie is ingelicht.

Tim Hoogland is afkomstig van de Bravo Compagnie van het 13e infanteriebataljon te Assen. De omstandigheden rond het incident zijn op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Wel is al duidelijk dat het hier om een langdurig vuurgevecht ging, waarbij in een later stadium ook een Bushmaster door meerdere raketten werd getroffen. De inzittenden van de Bushmaster raakten hierbij niet gewond. Het was op dat moment niet meer mogelijk om het voertuig veilig te bergen. Daarop is besloten het voertuig ter plaatse te vernietigen.

Het vuurgevecht vond plaats op vijf kilometer ten noordwesten van Camp Hadrian in Deh Rawod. Dit is een paar kilometer zuid van de patrouillebasis Volendam. De eenheid waar Tim onderdeel van uitmaakte kwam vanmiddag onder vuur te liggen van klein kaliber wapens en mortieren. Bij deze schotenwisseling is Tim gesneuveld.

De situatie rond Deh Rawod was de vorige week enige tijd gespannen. Daarop zijn door de commandant van de Task Force Uruzgan in nauw overleg met de lokale autoriteiten zowel Nederlandse als Afghaanse versterkingen aangevoerd. De situatie leek hierop te stabiliseren. De afgelopen week was het betrekkelijk rustig in de omgeving van Deh Rawod. Zowel gisteren als vandaag waren er echter toch weer gevechten.