Helikopterevacuatie van 218 personen

Vanochtend om 01.55 uur werd het olieplatform Statfjord A aangevaren door het bevoorradingsschip Sjøborg. Daarbij raakte het reddingsboot-station beschadigd. Tijdens het ongeval bevonden zich 276 personen op het platform, waarvan er 218 zijn geëvacueerd met drie reddingshelikopters.
Het blijft een indrukwekkend staaltje #veiligheidsdenken in de oil & gas. Vannacht zijn met drie helikopters 218 (van 276) personen geëvacueerd van een platform. Preventief en met als reden: er is een beschadiging na een aanvaring aan het reddingsboot-station, waarvan de omvang niet vaststaat. Klaarblijkelijk omdat onduidelijk is of alle reddingsmiddelen nog werken.

Foto: Equinor / NTB scanpix

Een reddingsoperatie op volle zee

DE AANVARING EN DE EVACUATIE

Op de Noordzee ongeveer 150 kilometer ten westen van de Noorse kust werd vrijdagochtend om 01.55 uur een olieplatform aangevaren door een bevoorradingsschip. Daarbij raakte het reddingsbootstation beschadigd. Tijdens het ongeval bevonden zich 276 personen op het platform, waarvan er 218 zijn geëvacueerd met drie reddingshelikopters. 

Het Noorse bevoorradingsschip, de PSV Sjøborg, kwam tijdens de bevoorrading van het platform, de Statfjord A, in aanvaring met het platform. Bij de aanvaring werd het reddingsboot-station beschadigd. Statford A had ten tijde van de aanvaring een geplande productiestop en produceerde niet ten tijde van de aanvaring.

Volgens de woordvoerder van Equinor, de eigenaar van het platform, leidde de schade aan de het reddingsbootstation en de onbekendheid met de omvang van de schade tot de beslissing om 218 van de 276 opvarenden te evacueren naar de naburige platforms Statfjord B, C en Gullfaks A.

De evacuatie werd uitgevoerd met drie helikopters. Twee Search en Rescue helikopters (SAR) en één helikopter van het reddingsstation. Er vielen geen gewonden.

Aan boord van de ongeveer 80 meter lange Sjøborg, in eigendom bij Skandi Offshore, bevonden zich ten tijde van de aanvaring 12 personen. Volgens woordvoerder Rasmussen is geen van hen tijdens de aanvaring gewond geraakt.

Het schip heeft aan de aanvaring geen ernstige schade hebben overgehouden en kon op eigen kracht naar wal varen. Het weer was niet slecht en het is nog onduidelijk hoe de Sjøborg van positie is geraakt.

De Statfjord A is ongeveer 40 jaar in gebruik en daarmee één van de oudste platformen op de Noorse continentale plaat. Equinor heeft de  opdracht verworven om het platform te ontmantelen. Naar verwachting zal de productie in 2022 worden gestaakt.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *