Defensie onderzoekt heftige beelden van fotograaf met PTSS

Gesloten cultuur

NRC 3 november 2017 om 23:02 | Een getraumatiseerde oorlogsfotograaf verwijt Defensie een gesloten cultuur waardoor onveilige situaties zijn ontstaan.

Het ministerie van Defensie gaat onderzoek doen naar een reeks misstanden en de behandeling van voormalig combat-fotograaf Rinze Klein. Dat bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van vragen van NRC over diens levensverhaal.

De oorlogsfotograaf vertelt in NRC wat hij meemaakte tijdens uitzendingen naar Afghanistan en Tsjaad. Hij beschrijft onder meer het gebruik van onveilig materieel, ongewenste seksuele omgangsvormen en het nodeloos in gevaar brengen van burgers. Deze excessen zijn volgens hem terug te voeren op de gesloten cultuur bij het leger.

Lees hier het verhaal van Rinze Klein: ‘We maakten vooral dingen kapot’

Het ministerie wil niet inhoudelijk reageren. Een woordvoerder zegt dat het departement Klein dankbaar is dat „hij zich als militair heeft ingezet voor onze veiligheid” en dat het betreurt dat hij „het gevoel heeft dat hij zijn melding niet in een veilige omgeving kan bespreken”.

 

Compromitterende foto’s

Klein en zijn raadsman Ferre van de Nadort hadden twee weken geleden een aanvaring met twee topambtenaren aan wie zij compromitterende foto’s en video’s wilden overdragen. Het duo omschreef zich in het gesprek als de „Peppi en Kokki” van het departement, waardoor Klein zich niet serieus genomen voelde en de beelden weer mee naar huis nam.

De Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) gaat zijn meldingen nu in behandeling te nemen, aldus de zegsman. Na de vragen van NRC is het voorgenomen ontslag van Klein ongedaan gemaakt.

Het verhaal van Klein staat niet op zichzelf. Eerder deze week deden in de Volkskrantdrie (oud-)militairen hun verhaal over de pesterijen, intimidatie en aanrandingen op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. In oktober traden defensieminister Jeanine Hennis (VVD) en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp af naar aanleiding van een kritisch rapport over een mortierongeval in Mali.