Apaches vliegen weer

Nieuwsbericht Defensie | 08-05-2015 | 15:07 | De Nederlandse Apache-gevechtshelikopters gaan weer vliegen. Ze werden aan de grond gehouden vanwege de crash in Mali op 17 maart. Het specifieke onderdeel dat volgens het voorlopige onderzoek de crash veroorzaakte, wordt vervangen. Fabrikant Boeing heeft deze maatregel laten weten aan Defensie.

De Apaches in Mali zijn al voorzien, zodat de operaties weer zo snel mogelijk kunnen beginnen. Aan de vervanging van het onderdeel in de andere Apaches wordt hard gewerkt. Alle vliegoperaties beginnen weer zo snel mogelijk.

Defensie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeluk. Het voorlopige onderzoek wees uit dat de crash is veroorzaakt door het falen van een onderdeel in het besturingssysteem van de Apache. Op basis daarvan is een risico-analyse gemaakt en dat heeft tot het besluit geleid het vliegen te hervatten.

Het volledige rapport van de commissie van onderzoek is nog niet gereed. Dat is een brede en diepgaande analyse van het ongeval. Door de crash kwamen 2 Nederlandse Apache-vliegers om het leven.