Afghaanse burgers gewond na negeren stopteken

Nieuwsbericht | 06-10-2007 | 11:40

Vanmorgen zijn om 11.22 schoten afgevuurd in Tarin Kowt door een patrouille van het Afghaanse leger en het Nederlandse Operating Military and Liaison Team (OMLT). Hierbij zijn twee gewonden gevallen.

Een auto reed frontaal af op het tweede voertuig van de patrouille, dat van de Nederlandse OMLT is. De militairen gaven stoptekens aan de bestuurder, maar die werden genegeerd. Vervolgens zijn er waarschuwingsschoten gelost, waarop niet werd gereageerd door de bestuurder. Op het moment dat het voertuig tot op 7 meter was genaderd, is er gericht geschoten.

Als gevolg hiervan zijn de bestuurder en een omstander geraakt. Direct is er eerste hulp geboden aan de gewonden en hebben de Afghaanse militairen de omgeving afgezet om ruimte te creëren voor de verzorging van de gewonden. De omstanders reageerden zeer aggressief op de bestuurder door te schreeuwen en gebaren te maken.

De bestuurder van het voertuig is naar het hospitaal in Tarin Kowt gebracht. De gewonde omstander is door de politie en leden van het Afghaanse leger naar het hospitaal op Kamp Holland gebracht voor verdere verzorging.

Later om 11.50 zijn door een patrouille van het PRT waarschuwingsschoten gelost op een wit personenbusje dat niet reageerde op de aanwijzingen van de Afghaanse politie. Omdat de bijrijder zijn raam open had, is er naar hem geschreeuwd en tegelijkertijd zijn stoptekens gegeven. Aangezien de ramen geblindeerd waren, was het moeilijk te zien of er nog iemand in het busje aanwezig was. Als waarschuwing werd er in de lucht geschoten, waardoor het personenbusje op 10 meter van de Bushmaster tot stilstand kwam. De politie heeft het personenbusje naar achter gedirigeerd en de patrouille heeft zijn weg vervolgd.

Afgelopen woensdag werd in Tarin Kowt nog een zelfmoordaanslag gepleegd op een Nederlandse patrouille. Hierbij vielen geen gewonden.